lørdag 18. februar 2012

Henrikkes Vintageskole #1

Lurer du på hva vintage er? Eller hvordan du kan gjøre noe vintage?? Fortvil ikke!! Vi i Vintage Udfordringen lanserer nå, Henrikke VintageSkole. Her kommer jeg til å ta for meg forskjellige ting som teknikker, tutorialer, tips osv. Vi vil gjerne vise dere at vintage ikke er en spesiell ting du gjør eller en farge du bruker, men at det finnes mange stiler innenfor vintage.

(PS: Om du har ting så du kunne tenke deg at jeg tok opp eller svarte på; send en mail på; henrikke_blindheim@yahoo.no.)

I dagens aller første time skal vi ta for oss det vanligste spørsmålet av alle!
Hva er vintage og hvordan kan jeg få tingene mine til se vintage ut? 

De aller fleste scrappere/kortlagere bruker ikke 100 år gamle ting i kreasjonene sine. De aller fleste bruker forskjellige triks til å gi tingene dine en vintage-følelse. 

1# Farge tager 

Det første jeg skal vise dere er hvordan dere kan forandre fargene på tagene deres til en litt mer gammeldags farge. De aller beste tagene du kan bruke da er Craft Tags fra Ranger. Dette er fordi at de er laget til å ta til seg farge og ikke gå i oppløsning. 
Lag en sterk kaffeblanding med pulverkaffe. Dupp tagen din nedi og strø over litt ekstra kaffe på toppen. Jeg lager tagene mine ligge i vannet natten over. Neste dag tar jeg de ut og de får tørke i minst 24 timer til.
Slik vil tagene dine se ut etter et lite kaffebad. Tagen på toppen har fått en dose kaffe over seg, mens tagen under bare har badet i kaffeblandingen. 
Her er en kreasjon hvor jeg har brukt kaffetagene mine. Den er nede i høyre hjørnet. Etter kaffebadet har den fått svertet kanter og stempel trykt over alt over seg! Andre vintage detaljer på denne LO´en er bruk av gamle boksider, knørvet ark og bruk av gammel emballasje. 

2# Vintage Spisebrett 


For å gi dere en ide til vil jeg gjerne vise dere hvordan dere kan forvandle et helt nytt brett til noe som ser gammelt og vintage ut. Det du trenger er et serveringsbrett, spraymaling, teip, neglefil/fotfil og rub-ons. 
Begynn med å teipe over de delene du ikke vil skal ta farge. Jeg har lyst at de rustede stengene mellom håndtaket å brettet skal være slik som de er, så jeg har prøvd å dekke så godt jeg kan med teip.
Her har jeg lagt første strøk. Her har jeg brukt fargene Ivory for å dekke over teksten som stod i bunnen av serveringsbrettet. Som dere kan de hadde brettet en gul/grønn farge da jeg begynte.
Etter 10 timer tørking og omtrent 5 strøk manling begynner brettet å bli helt hvitt.
Da tar jeg fotfilen min og rasper opp kantene på brettet. Ikke ta for hardt i, men prøv deg litt frem.
Slik ser det ut etter alle kantene har fått seg en omgang. Her ser du også hvordan vi klarte å beholde den rustene strengen mellom håndtaket og brettet.
Som en siste finish har jeg brukt noen vintage rub-ons på sidene.
Slik ser brettet mitt ut på bordet.

3# Detaljer på kort/LO

Som et tredje tips i dag vil jeg gjerne vise hvordan små detaljer kan fremheve vintagepreget på kortene dine eller Lay-outene dine. Her ser dere kortene jeg har laget til dere som inspirasjon. (Kortet til venstre er liftet fra Beata).  
En fin og enkel deltajer er rammer. For meg har deltajerte rammer ofte et vintagepreg fordi det minner meg om barokken, gamle store malerier og kunst. Hvis du har litt forskjellige dies er dette en enkel sak. Kombiner to av diesene dine med den samme formen, bare forskjellige detaljer. Her har jeg brukt Label 18 og Oval Spellbinders i lag. 
Slik ser rammen min ut. Om du kjører gjennom og embosser etterpå får du en kjempe fin detalj.
Et annet enkelt tips er å brukt vintage bilder. Bilde i kortet til venstre er rett og slett platene til perlene jeg kjøpte fra Melissa Frances. Om du ikke har slike ting kan du enkelt søke på google. Husk å bruk engelsk da får du enda flere treff: Vintage Easter, Vintage Girl, Vintage Christmas osv.

Dette kortet er laget med restepapirer fra det første. Alle kantene er svertet i fargen Walnut Stain i tillegg har de fått revnet kanter. En annen ting du også kan gjøre er å sette fyr på enden av papiret ditt. Det gir en deilig lukt på kortet ditt ;-)
Brukt post-stempel og andre små deltaje stempel til å stemple rundt på arkene, på kanter og på skrivefelt.
Sann, det var alt for Vintage Skolen for denne gang. Husk at om du har tips til hva du vil jeg skal ta for meg; send en mail på henrikke_blindheim@yahoo.no.

Klem fra Henrikke og resten av jentene i Vintage Udfordringen

5 kommentarer:

 1. Tusen takk for knallflotte tips.
  Spesielt det med å lage ramme var noe jeg MÅ legge lagre for det så flott ut. Aldri tenkt å kunne kombinere 2 forskjellige dieser på denne måte.
  Ha en flott helg Henrikke Her i Oslo er det 2 varmegrader og regn i dag

  SvarSlett
 2. Tusen takk for tipsene dine Henrikke :)

  SvarSlett
 3. Hei på deg:-)) Tusen takk for kjempebra forklaring og ideer, jeg er ikke så god på slike ting, men nå har jeg lært masse:-)) Tusen hjertelig takk, gleder meg til å se mer:-)) Ønsker deg en fortsatt fin lørdag:-)) klem

  SvarSlett
 4. Kjempeflotte ting du har laget! Og takk for smart tips om rammer, det har jeg ikke tenkt på engang. :)

  SvarSlett
 5. Hei.
  Liker godt å titte rundt i bloggen din, alltid noe nyttige tips her da. Og denne Vintage-skolen er virkelig flott.Tusen takk for at du deler av din kreativitet.
  Jeg ser frem til å se hva du kommer opp med fremover.
  Klem

  SvarSlett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails